diety‎ > ‎

Dieta w grzybicy


ZESTAW PRODUKTÓW, KTÓRE MOŻESZ SPOŻYWAĆ W DIECIE PRZECIWGRZYBICZEJ


NAJBARDZIEJ WSKAZANE PODCZAS LECZENIA GRZYBICY JEST SPOŻYWANIE PRODUKTÓW ZGODNYCH Z GRUPĄ KRWI.

PRODUKTY WSKAZANE


PRODUKTY I PRZETWORY MLECZNE:
Wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne – mogą być z pełną zawartością tłuszczu – jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana – wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.

JAJA:
Podobnie jak przetwory mleczne są dobrze tolerowane.

NAPOJE:
Pamiętaj, 
o tym aby w trakcie dnia wypijać ok 3 l wody mineralnej niegazowanej (najlepiej niezmineralizowana). Można również pić wysokogatunkową zieloną herbatę, czerwoną Pu-Erh oraz kawa zbożowa bez mleka i cukru, a także soki warzywne przygotowywane w domu bezpośrednio przed spożyciem. Pozytywny wpływ na gojenie się ściany jelit ma Glutamina – L zawarta w soku czerwonego buraka.

ZBOŻA:
Wszystkie ziarna zbóż za wyjątkiem ziaren pszenicy, mąka i kasza z pełnego ziarna, gryka,
płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy, orkisz, amarantus, ryż peruwiański (wszystkie pozostałe gatunki, nawet nie łuskane – są zabronione).

ZIEMNIAKI I PRODUKTY Z ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki mogą występować w diecie pod warunkiem, że nie korzystamy z gotowych wyrobów (np. frytki ze sklepu, pyzy itp.) OPRÓCZ: placków ziemniaczanych, jeśli są z dodatkiem mąki, kluske ziemniaczanych, kopytek, zapiekanek z dodatkiem sosów zaprawianych mąką.

ZUPY, SOSY:
Czyste zupy warzywne, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru

PIECZYWO:
Chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie, chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez dodatku miodu lub cukru

MIĘSO ORAZ WĘDLINY:
Cielęcina, wołowina, jagnięcina, drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny. Mięso należy ograniczyć do 2 razy w tygodniu. Zalecana jest tylko niewielka ilość mięsa gotowanego, smażonego lub duszonego. Do przygotowania obiadu można użyć mięso, wołowe, baraninę, królika i indyka. Nie powinno się jeść cielęciny ze względu na wysoką kwasowość tego mięsa. W procesie obróbki kulinarnej nie należy mięsa panierować ani nie używać do zagęszczania sosów zasmażek oraz białej mąki. Zamiennikiem białka zwierzęcego są: 10 dkg orzechów, które jest w stanie zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko lub 12 dkg roślin strączkowych.

RYBY I OWOCE MORZA:
Wszystkie rodzaje, konserwy rybne w oleju i w sosie własnym.

SURÓWKI
Polecane warzywa: cebula, cebula szalotka, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukiew, brukselka, burak czerwony (surowy), kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, kiełki (oprócz fasoli Mung), koper włoski, marchew (surowa), mniszek pospolity (mlecz), pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, sałata zimowa (endywia), seler, szczypior, szparagi, szpinak.
Strączkowe: ciecierzyca, fasolka zielona, fasolka szparagowa, fasola biała, czerwona i brązowa, groch, soczewica zielona.

TŁUSZCZE I OLEJE:
Do smażenia używaj jedynie olej rzepakowy lub wytopione masło.
Do sałatek oliwa z oliwek – extra vergine.
Do smarowania masło – tylko prawdziwe, wyłącz z diety margaryny i mixy.

SOJA:
Soja w ziarnach, mąka sojowa, soja tłuczona, tofu, krem sojowy, mleko sojowe, napoje sojowe – wszystko bez dodatku cukru.

NASIONA I ORZECHY:
Wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.

ZESTAW PRODUKTÓW, ZABRONIONYCH W DIECIE PRZECIWGRZYBICZEJ


Wszystkie słodycze i słodkie przetwory muszą być bezwzględnie wyeliminowane z diety, ponieważ cukier i biała mąka sprzyjają grzybom.
Pomimo, że owoce są zdrowe, to jednak zawarty w nich cukier owocowy (fruktoza) nie jest dobry dla osób mających grzybicę. Należy wyłączyć z diety owoce i ich przetwory na dwa do czterech tygodni.
Kiełki ogólnie uważane za zdrowe, niestety są wylęgarnią grzybów i są wręcz zakazane.
Napoje alkoholowe w czasie stosowania diety przeciwgrzybiczej są zabronione.
ZABRONIONE SĄ WSZELKIE RODZAJE CIAST, CIASTECZEK, TORTY, MIÓD, OWOCE ORAZ WSZELKIE PRODUKTY Z ZAWARTOŚCIĄ CUKRU

PRODUKTY ZABRONIONE


PRODUKTY MLECZNE:
Wszystkie z dodatkiem cukru lub owoców (jogurty owocowe, słodkie dania i desery z twarożku, sławne serki waniliowe, budynie, słodkie probiotyczne napoje mleczne, danonki, lody !

OWOCE:

Wszystkie bez wyjątków są zabronione – owoce świeże i mrożone, owoce suszone, soki, dżemy, galaretki, desery owocowe, kisiele, budynie, sorbety, lody, musy, wszelkie jogurty z dodatkiem owoców.


NAPOJE:
Wszystkie napoje zawierające alkohol, piwo, piwo słodowe, wino, sherry i inne aperitify, likier, wódki, kawa capuccino, słodzone kolorowe napoje

ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE:
Biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, kasza z pszenicy (np.kus-kus), gotowe muesli z suszonymi owocami, chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron (każde spagetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach, budyniach.

ZUPY, SOSY:
Sosy w torebkach, sosy w słoikach zagęstniki do sosów, zupy w proszku, ketchup, sos sojowy, stabilizator do bitej śmietany.

PIECZYWO:
Bułeczki (wszystkie rodzaje, także z musli i pełnego ziarna), biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary, ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki, grissini.

MIĘSO I WĘDLINY:
Kotlety panierowane, sznycle, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki z dodatkiem ryżu, wieprzowina.

RYBY I OWOCE MORZA:
Wszystkie konserwy rybne w sosie, filety rybne panierowane, ryby smażone w głębokim tłuszczu, marynaty z ryb.

OLEJE I TŁUSZCZ:
Tłuszcz kokosowy, olej słonecznikowy, sojowy, smalec.

SOJA:
Słodzone kremy sojowe, słodzone desery sojowe, makaron sojowy, słodzone napoje sojowe (mleko w proszku z reguły jest słodzone).

DIETA PO KURACJI

  • znów możesz jeść świeże owoce
  • możesz jeść przetwory z mąki razowej
  • jedz dużo warzyw
  • nie jedz cukru pod żadną postacią
  • nie jedz produktów z białej mąki
  • możesz od czasu do czasu zjeść kawałek czekolady i napić się wina
Comments