diety‎ > ‎

Dieta trzustkowa

Trzustka jest gruczołem z górnej części jamy brzusznej. Składa się z części wewnątrzwydzielniczej czyli hormonalnej odpowiedzialnej za wytwarzanie insuliny i glukagonu, oraz wewnątrzwydzielniczej, czyli trawiennej, która produkuje sok trzustkowy.

Choroby wiążące się z trzustką to:
- torbiel trzustki
- przewlekłe i ostre zapalenie trzustki
- kamica przewodów trzustkowych
- rak trzustki i hormonalnie czynne nowotwory części wewnątrzwydzielniczej 

Ważna jest dieta trzustkowa, gdy ktoś choruje na którąś z tych chorób. Należy unikać potraw tłustych, gruboziarnistego pieczywa, ostrych przypraw. Nie wolno spożywać żadnego alkoholu. Potrawy trzeba przyrządzać na parze lub w folii, nigdy nie na tłuszczu. Najlepiej zakupić sobie dobrą patelnię do gotowania, smażenia itd. 

Dieta trzustkowa musi być zdrowa i nie może być szkodliwa, gdyż trzustka jest niezwykle istotnym narządem w organizmie człowieka. 

Trzeba wyrzekać się następujących produktów:
- ostre przyprawy
- mocna kawa, napoje gazowane
- ser żółty, topiony, pleśniowy
- jaja na twardo, żółtka
- migdały, orzechy, gruboziarniste produkty zbożowe
- alkohol
- kruche, maślane ciastka, pączki, ptysie, czekolada

Trzeba spożywać:
- chuda wołowina, drób, chude wędliny, chude zupy, cielęcina
- mleko odtłuszczone, chudy ser, kefir
- gotowane ziemniaki, marchew, kalafior, buraki, sałata, ogórki, szparagi, pomidory
- słaba kawa, soki owocowe, czarna herbata
- jajka na miękko, białko jajka, makarony, budyń, galaretki, marmolady, miód, owoce
- produkty zbożowe z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, pszennej i ryżu
- chude ryby, oliwa, miękkie margaryny, oleje roślinne.
Comments