diety‎ > ‎

Dieta pszenna (oczyszczająca)


Powszechnie w środowisku dietetyków jest uznawana za jedną z najbezpieczniejszych diet oczyszczających. Podyktowane jest to przede wszystkim tym, że zawiera w sobie sporo białka, węglowodanów, składników mineralnych i niektóre witaminy. Znaleźć w niej także możemy trochę tłuszczu.

Jedynym jej minusem jest prawie całkowity brak witaminy C. Jednak to nie wyklucza faktu, że spokojnie można ją stosować przez kilka lub nawet kilkanaście dni. Wzbogacona o porcje warzyw, owoców lub soki w celu uzupełnienia braków niezbędnych witamin może być stosowana nieco dłużej.

Dieta opiera się na tym, by codziennie gotować tyle pszenicy, ile chcemy zjeść. Ziarno pszenicy jest twarde, więc najlepiej jest ją wcześniej przez całą noc moczyć. Gotujemy ją pod przykryciem na małym ogniu, przy zasadzie 3 szklanek wody na jedną szklankę pszenicy.

W ciągu dnia zjadamy 4-5 posiłków składających się z pszenicy. Zamiast niej możemy wykorzystać również kaszę gryczaną, płatki zbożowe lub pęczak. Efekt oczyszczania możemy wzmocnić poprzez dodanie do diety kilku suszonych śliwek. Należy je przed zjedzeniem moczyć całą noc, po czym rankiem, gdy jesteśmy jeszcze na czczo, spożywamy je przepijając wodą, w której się moczyły.

Podczas stosowania tej diety wskazane jest duże spożycie wody, najlepiej niegazowanej.

Waga
Comments