diety‎ > ‎

Dieta na włosy i paznokcie

Przedstawiona poniżej dieta została tak przygotowana, by dostarczać wszystkich składników mających wpływ na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Ten plan żywieniowy przewiduje posiłki bogate w aminokwasy siarkowe, witaminy z grupy B, krzem oraz cynk, tak ważne dla naszego organizmu. Wszystkie one mają działanie zarówno odżywcze, jak i też są składnikami budulcowymi.

włosy

Dieta może być stosowana także przez osoby nie mające problemów ze stanem włosów, czy paznokci, ponieważ ma ona także działanie zapobiegające.

Warto wiedzieć, iż wszystkie produkty zewnętrzne jak szampony, czy odżywki nie wystarczą do pielęgnacji. Należy bowiem także działać od środka. Jest to najlepszy sposób na walkę z niedoskonałościami naszego ciała.

Najbardziej wskazanymi produktami są:


paznokcie
  • kasze
  • ziarna
  • jogurt naturalny
  • brokuły
  • rzodkiewka
  • kalafior
  • banany
  • filet z kurczaka
  • bób

Przykładowy jadłospis

Dzień I

  • I śniadanie: 1 szklanka soku z marchwi i pomarańczy, 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 1 ugotowane jajko na twardo z 1 małą łyżeczką majonezu, troszkę groszku z puszki i 2 łyżki stołowe rzeżuchy.
  • II śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, niewielki banan.
  • Obiad: 1 szklanka soku z jabłek, 3 średniej wielkości ziemniaki, uduszony lub usmażony z małą cebulą plasterek polędwicy z mięsa wołowego, 0,2 kg brokułów z małą łyżeczką masła i bułki tartej.
  • Podwieczorek: miseczka galaretki truskawkowej z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
  • Kolacja: średniej wielkości jabłko, 2 plasterki razowego pieczywa, sałatka przygotowana z odrobiny zielonej sałatki, kilku główek rzodkiewki, niewielkiej cebuli, szczypiorku (doprawiona 1 łyżką stołową oliwy z oliwek).

Dzień II

  • I śniadanie: grahamka posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 2 cienkie plasterki sera żółtego, trochę papryki, 2 łyżki stołowe rzeżuchy, kubek kakao posłodzony odrobiną cukru.
  • II śniadanie: kilka łyżek stołowych awokado pokrojonego w drobną kostkę, wymieszanego z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
  • Obiad: 1 niewielki filet z kurczaka usmażony saute, parę pieczarek usmażonych na 1 łyżce stołowej oliwy, 0,5 torebki ryżu ciemnego, surówka (7 łyżek stołowych) z pora, jabłka, majonezu i jogurtu.
  • Podwieczorek: morele suszone (50 g).
  • Kolacja: bułka kajzerka posmarowana małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.

Dzień III

  • I śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
  • II śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
  • Obiad: 8 łyżek stołowych fasolki przygotowanej po bretońsku, kilka kęsów pieczywa jasnego, kubek maślanki.
  • Podwieczorek: 1 średniej wielkości kiść winogron.
  • Kolacja: 2 kromki chleba razowego posmarowanego odrobiną masła, sałatka przygotowana z kilkunastu łyżek poćwiartowanych brokułów, 4 łyżek stołowych kukurydzy z puszki i 1 łyżki majonezu light.

Dzień IV

  • I śniadanie: kubek soku z czarnej porzeczki, 2 kromki chleba razowego posmarowane 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, sałatka przygotowana z kilku łyżek stołowych podsmażonych pieczarek, kilku łyżek stołowych czerwonej szparagowej fasoli, małego kawałka czerwonej papryki konserwowej, odrobiny natki pietruszki, 3 łyżek jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu.
  • II śniadanie: sezamki (1 małe opakowanie), 1 kubek mleka najwyżej 1,5 %.
  • Obiad: miseczka zupy z kalafiora, mały kawałek bitki z mięsa wołowego z jarzynami, 0,5 torebki gryczanej kaszy, 1 łyżka stołowa chrzanu, trochę brukselki z 1 małą łyżeczką masła.
  • Podwieczorek: spory banan usmażony razem z małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.
  • Kolacja: 3 kawałki podpieczonego w tosterze chleba, kubek truskawek wymieszany z połową szklanki maślanki i 1 małą łyżeczką cukru.

Dzień V

  • I śniadanie: 2 plastry pieczywa jasnego, jajecznica przygotowana z dwóch jajek, 3 łyżek posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżki stołowej chrzanu, szklanka soku z pomarańczy.
  • II śniadanie: trochę ciasta drożdżowego.
  • Obiad: niewielki kawałek duszonego mięsa wieprzowego, około 6 łyżek stołowych bobu, surówka (6 łyżek stołowych) przygotowana z marchewki, jabłka i odrobiny chrzanu, kubek kompotu wiśniowego.
  • Podwieczorek: Sałata owocowa przygotowana z dużego kiwi, 1 brzoskwini, 1 łyżki stołowej płatków migdałowych, skropiona z sokiem z cytryny.
  • Kolacja: 0,5 małej miseczki musu z jabłek połączonego z 1 łyżką stołową rodzynek, 1 mały plasterek chałki.

Dzień VI

  • I śniadanie: kubek soku z ciemnej porzeczki, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego niewielką ilością masła, trzecia część twarożku urobionego z rzodkiewką, odrobiną pora, 2 łyżkami stołowymi rzeżuchy, 1 łyżką stołową chrzanu i odrobiną jogurtu naturalnego.
  • II śniadanie: pełna miseczka owoców zalanych galaretką truskawkową.
  • Obiad: szklanka soku z pomidorów, niewielkiej wielkości wątróbka wieprzowa usmażona saute, 0,5 torebeczki jęczmiennej kaszy, kilka łyżek stołowych marchwi z groszkiem.
  • Podwieczorek: pokrojony, średniej wielkości grejpfrut, połączony z 2 łyżkami stołowymi posiekanych włoskich orzechów.
  • Kolacja: 2 kawałeczki pełnoziarnistego ciemnego pieczywa posmarowane małą łyżeczką masła, sałatka przygotowana z 1 dużego pomidora, małej cebuli, 1 łyżki stołowej chrzanu i kilku łyżek stołowych śmietany.

Dzień VII

  • I śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, dwa cienkie plastry ugotowanej szynki wieprzowej, cienki plasterek sera żółtego, niewielki ogórek, 1 łyżka stołowa chrzanu.
  • II śniadanie: połowa miseczki kisielu truskawkowego, 1 średniej wielkości jabłko.
  • Obiad: kilka łyżek stołowych gulaszu wołowego z paroma pieczarkami, kilka drożdżowych pyz, około 5 łyżek stołowych buraków .
  • Podwieczorek: mały jogurt smakowy połączony z 3 łyżkami stołowymi muesli, spora pomarańcza.
  • Kolacja: 2 plastry razowego pieczywa (z dodatkiem soi i ziaren słonecznika) posmarowanego 1 małą łyżeczka masła, połowa puszki tuńczyka w sosie własnym, trochę papryki konserwowej, odrobina posiekanej natki pietruszki.
Comments