diety‎ > ‎

Dieta na podagrę - dnę moczanową

Dieta przy dnie moczanowej


Co jeść, a czego nie w dnie moczanowej, inaczej zwanej podagrą. Jadłospis i przepisy.

Dna moczanowa (podagra) to choroba, która polega na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego we krwi, który odkłada się w mięśniach i stawach wywołując stany zapalne. To zaś prowadzi do ataków dny, najczęściej w nocy: podwyższenia temperatury ciała, obrzęków i bólu stawów. W takim przypadku w leczeniu pomaga także odpowiednia dieta, która pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi. 

Zaleca się: 
-  Jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych. 
- Ostatni posiłek należy spożyć 4 godziny przed snem, by nie dopuścić do zatrzymywania 
w organizmie kwasu moczowego, co wywołuje dolegliwości bólowe.
- Z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające dużo puryn (przekształcają się one w kwas moczowy). Są to: 
RYBY: flądra, lin,  karp, łosoś, makrela, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki, 
MIĘSO: cielęcina, jagnięcina, podroby, dziczyzna, wszystkie sosy i wywary mięsne
WARZYWA: groch, fasola, soczewica, dynia, brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, zielona fasolka szparagowa, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, szczaw, szpinak, rabarbar,
GRZYBY; pieczarki, boczniaki, prawdziwki, 
OWOCE: banan, melon
NAPOJE: kakao, kawa, mocna herbata,
NABIAŁ: sery topione i pleśniowe, tłusty ser twarogowy, 
WĘDLINY: kiełbaski "Frankfurterki", szynka, parówki, kaszanka, 
INNE: konserwy,marynaty, ostre przyprawy, pieprz i musztarda, czekolada.
- W ograniczonych ilościach (50 g na dzień) z mięs dozwolona jest wołowina (oprócz rostbefu), wieprzowina (oprócz karkówki) i drób, z ryb dorsz, sandacz, mintaj i pstrąg - trzeba je gotować w dużej ilości wody, co zmniejszy zawartość puryn.
- Podstawowymi składnikami diety powinny być produkty z niewielka ilością puryn lub zawierające ich niewiele, są to: 
NABIAŁ: mleko, kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, mleko zsiadłe, chude twarogi, serek wiejski ziarnisty, 
DODATKI DO DAŃ: ryż, ziemniaki, makaron, 
PIECZYWO: kajzerka, chleb pszenny, chleb chrupki, pieczywo ryżowe, , 
WARZYWA; buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewka, sałata,
OWOCE: ananas, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie, 
ZIARNA I ORZECHY: słonecznik, sezam, orzechy laskowe, ziemne i włoskie, 
NAPOJE: soki owocowe, herbatki ziołowe i owocowe, 
INNE: miód, dżemy, marmolada.

- Jeśli chory nie ma cukrzycy ani zaburzeń lipidowych, zalecane są: masło, śmietana, miód i cukier
- trzeba pić co najmniej 8-10 szklanek płynów dziennie (picie wody powoduje wzrost wydalania kwasu moczowego w nerkach i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych), najlepsze będą woda mineralna alkaliczna, np. Zuber lub słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, soki owocowe (najwyżej 1-2 szklanki dziennie), koktajle owocowe
- potrawy powinny być łagodne w smaku i nie pikantne,
- potrawy należy gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu. 

Przykładowe menu na tydzień

Dzień 1
Śniadanie:
- grahamka posmarowana łyżeczką masła lub margaryny
- chudy twaróg z warzywami: wymieszać (150 g) chudego twarogu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, dodać pokrojony pomidor, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę posiekanej natki. 
- szklanka słabej herbaty
II śniadanie:
- miseczka sałatki owocowej z surowego jabłka, pomarańczy, mandarynki i kiwi. Skropić sokiem z cytryną, można dodać garść orzechów włoskich, polać 3-4 łyżkami jogurtu, dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 kromki chleba chrupkiego 
- szklanka herbatki z owoców leśnych.
Obiad:
- miseczka (250 ml) krupniku ugotowanego na wywarze warzywnym z ziemniakami,  
- 2 łyżki stołowe brązowego ryżu
- udko kurczaka pieczone w folii aluminiowej
- surówka z połowy cykorii, marchewki i połowy jabłka, skropiona sokiem z połowy cytryny łyżeczką oleju rzepakowego.
- szklanka kompotu z truskawek
Podwieczorek:
- surówka z marchewki i jabłka (obrać i umyć marchewkę, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej starte na tarce jabłko skropione sokiem z cytryny). Do surówki można dodać łyżkę płatków owsianych
- szklanka herbatki owocowej
Kolacja:
Makaron z serem (2/3 szklanki ugotowanego makaronu, np. świderki, 50 g chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, płaska łyżeczka cukru, 
- 2 mandarynki
- szklanka herbatki z melisy.

Dzień 2
Śniadanie:
- 2 kromki chleba baltonowskiego lub graham cienko posmarowane margaryną
- 2 plasterki polędwicy sopockiej (20 g)
- 2 listki sałaty
- pół zielonego ogórka
- jabłko
- szklanka słabej herbaty
II śniadanie
- opakowanie jogurtu naturalnego z łyżką nasion słonecznika
- 2 kromki chleba chrupkiego
- pomarańcza
- szklanka herbatki owocowej.
Obiad:
- miseczka (250 ml) krupniku ugotowanego na wywarze warzywnym z burakami i ziemniakami
- Pierś indyka pieczona w folii z żurawiną
- 2 łyżki brązowego ryżu
- sałata z pomidorem skropiona łyżeczką oleju rzepakowego
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek:
- kromka ciasta drożdżowego
- herbatka owocowa
Kolacja:
- sałatka z 2 łyżek ryżu, ogórka zielonego i jajka 
- szklanka herbatki ziołowej

Dzień 3
Śniadanie:
- omlet z 2 jajek z pomidorem. Pomidor bez skórki pokroić w kostkę, wymieszać z jajkiem i białkami. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepane jajka z pomidorem wylać na rozgrzaną patelnię i usmażyć omlet. Posypać posiekaną natką. 
- mała grahamka lub pół dużej grahamki cienko posmarowanej margaryną
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i dwóch mandarynek.
II śniadanie:
2 kromki chleba graham cienko posmarowane łyżeczką margaryny, plaster chudego twarogu z 2 listkami sałaty i kilkoma plasterkami zielonego ogórka
- herbatka owocowa
Obiad: 
- miseczka (250 ml) zupy jarzynowej z ziemniakami ugotowana na wywarze warzywnym (można ja doprawić łyżka jogurtu naturalnego)
- 2 gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym
- szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
- sałatka z piersi kurczaka (50 g) pieczonej w folii z pokrojonym w kostkę pomidorem, 2 ogórami kwaszonymi, 2-3 różyczkami brokuła podgotowanymi na parze, połową papryki czerwonej lub zielonej, skropiona łyżeczką oleju rzepakowego lub oliwy. Doprawiona  odrobiną soli
Kolacja:
Ryż zapiekany z jabłkiem. 4 łyżki ryżu ugotować do miękkości w połowie szklanki chudego mleka, z dodatkiem łyżeczki cukru waniliowego i połową łyżeczki masła. Jabłko cienko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i usmażyć z cynamonem i dodatkiem łyżeczki cukru waniliowego. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwami ryż i jabłka. Na koniec posypać cynamonem. Zapiekać ok. 20 min. w temp 200 stopni. 
- herbatka ziołowa.

Dzień 4
Śniadanie:
- 2 kromki chleba baltonowskiego cienko posmarowane margaryną z plastrem chudego twarogu posmarowanym łyżeczką dżemu
- kiwi
- herbatka owocowa
II śniadanie:
- sałatka z połowy szklanki makaronu rurki, penne albo świderki, 2-3 różyczkami bro0kułów, pomidorem, 6-8 zielonymi lub czarnymi oliwkami. Polana sosem przygotowanym z łyżki oliwy, soku z połowy cytryny, kilku listków posiekanej świeżej bazylii lub ¼ łyżeczki suszonej bazylii.
- słaba herbata. 
Obiad:
- zrazy zawijane przygotować poprzedniego dnia w domu: rozbić plaster chudej wołowiny (100 g) doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na nim pokrojone w słupki warzywa marchewkę, korzeń pietruszki, kwaszony ogórek. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką. Podpiec na patelni teflonowej, przełożyć do buliony warzywnego (może być z kostki) i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania dolać zraz podlać wodą. 
- 2 łyżki ulubionej kaszy gryczanej 
- miseczka surówki wielowarzywnej z posiekanej kapusty pekińskiej z marchewką startą na tarce, małym porem (biała część) i jabłkiem. Skropiona łyżeczką oleju rzepakowego, doprawiona ziołami do sałatek.
Podwieczorek:
- jabłko pieczone. W jabłku wydrążyć środek. Do środka włożyć 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek i pół łyżeczki posiekanych orzechów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec ok. 15-20 minut (czas zależy od wielkości jabłka, te duże trzeba piec nawet 30 minut) 
- szklanka herbatki owocowej.
Kolacja:
Pomidory faszerowane: odciąć czapeczkę z pomidora, wyjąć miąższ. Wymieszać z chudym twarogiem, łyżką natki i łyżką szczypiorku. 
- 2 kromki chleba chrupkiego
-szklanka herbatki owocowej.

Dzień 5
Śniadanie:
- pół szklanki jogurtu naturalnego, 4 łyżki płatków kukurydzianych, garść rodzynek, 2 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów, łyżka  zmielonego siemienia lnianego
- kromka chleba razowego lub pełnoziarnistego z łyżeczką miodu lub łyżeczką ulubionego dżemu
- szklanka herbatki owocowej.
II śniadanie:
- 2 kromki chleba graham cienko posmarowane margaryną z plasterkiem szynki drobiowej
-sałatka z pomidora, kwaszonego ogórka i łyżki szczypiorku skropiona łyżką oleju rzepakowego lub oliwy
- szklanka soku pomarańczowego.
Obiad:
- miseczka (250 ml) zupy krem z porów z grzankami z kromki chleba graham
- spaghetti z sosem pomidorowym makaron spaghetti ugotować al’dente, czyli na pół twardo. Na łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić drobno pokrojoną małą cebulkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażyć 5 minut. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ¼ szklanki wody. Dusić pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Zdjęć z ognia, sosem polać spaghetti.
- Miseczka sałaty skropiona sosem zrobionym z łyżki oleju rzepakowego, soku wyciśniętego z połowy cytryny i ząbka czosnku
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek:
Mus owocowy z połowy szklanki mrożonych owoców jagodowych, pomarańczy i kiwi z dodatkiem łyżki zmielonego siemienia lnianego
- szklanka herbatki owocowej
Kolacja:
- sałatka grecka z plastra sera typu feta Ligot, 6-8 oliwek, 4-5 liści porwanej sałaty lodowej, pomidora, połowy zielonego ogórka. Sałatkę doprawić suszoną lub posiekaną świeżą bazylią
- szklanka herbatki ziołowej, np. melisy.

Dzień 6
Śniadanie:
- jajko na miękko
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z soją cienko posmarowanego masłem
- 2 listki sałaty
- pomidor lub pół papryki
- szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie:
- 2 kromki pieczywa ryżowego
- smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, pomarańczę, banan, sok z połowy cytryny. Posypać łyżką siemienia lnianego może być zmielone)
- 2 kromki chleba chrupkiego lub 2 wafle ryżowe
- szklanka herbatki owocowej
Obiad:
- risotto z warzywami (2-3 łyżki ryżu ugotowanego na sypko. Obrać cebulę, zeszklić na łyżeczce oleju rzepakowego, dodać kawałek małego pora (biała część) posiekanego w plasterki, smażyć 2-3 minuty stale mieszając. Dodać pokrojone w kostkę 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i szczyptę papryki. Zagotować. Dodać ryż. 
- szklanka soku marchewkowego
Podwieczorek:
- owocowe szaszłyki (na patyczki od szaszłyków wkładać naprzemiennie kawałki jabłka, pomarańczy, ananasa z puszki, mandarynki lub kiwi i połówek winogron obranych ze skórki i pestek. Szaszłyki skropić sokiem z cytryny)
- szklanka herbatki owocowej
Kolacja:
- zapiekanka z brokułów i ziemniaków. 4-5 różyczek brokułów włożyć na kilka minut do wrzątku. Wyjąc i pozostawić. 2 średnie ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki i brokuły. Doprawić solą i pieprzem. Posypać łyżką startego żółtego sera. Pic ok. 25 minut w temp. 200 stopni. Przed zjedzeniem posypać natką lub łyżką uprażonych otrębów pszennych. 
- szklanka ziołowej herbatki.

Dzień 7
Śniadanie:
- koktajl ziołowy ze szklanki jogurtu naturalnego, połowy zielonego ogórka, łyżki natki pietruszki i łyżki szczypiorku
- 2 kromki razowca posmarowanego masłem z plasterkiem żółtego sera i z pomidorem
- pomarańcza
- szklanka kawy zbożowej z chudym mlekiem.
II śniadanie:
- Drożdżówka z marmoladą
- szklanka chudego mleka
Obiad:
- miseczka (250 ml) zupy pomidorowej ugotowanej na wywarze warzywnym
- plaster (100 g) duszonej wołowiny
- 2 ziemniaki 
- sałatka z czerwonego buraka, jabłka i cebulki 
- szklanka soku pomarańczowego.
Podwieczorek:
Garść orzechów włoskich, 2 mandarynki.
Kolacja:
- 3-4 pierogi ruskie 
- miseczka surówki z selera, marchewki i jabłka doprawiona ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego
- szklanka słabej herbaty.

Podstrony (1): Dna moczanowa
Comments