diety‎ > ‎

Dieta na dobry humor

Dieta, jak sama nazwa wskazuje ma za zadanie poprawić nasze samopoczucie. Stosować ją można jako zamiennik dla słodyczy. Jest idealnym rozwiązaniem na jesienne wieczory lub pochmurne dni. Wymienione w niej składniki spożywać możemy bez obawy o przybranie na wadze.

Przykładowy jadłospis:

Dzień I

  • Śniadanie: mały, odtłuszczony jogurt naturalny bez dodatku cukru, 1 banan, niewielka mandarynka, 1 mała łyżeczka rodzynek, 1 łyżka stołowa otrębów owsianych,
  • II śniadanie: 1 kawałeczek pieczywa razowego, trzecia część serka do kanapek light o smaku naturalnym, orzech włoski przekrojony na pół,
  • Obiad: kurczak w glazurze z ryżem i brokułami,
  • Podwieczorek: 1 plasterek ananasa, 2 suszone śliwki,
  • Kolacja: sałatka z migdałami.

Dzień II

Uśmiech
  • Śniadanie: kubeczek naturalnego jogurtu bez dodatku cukru wymieszanego z 3 łyżkami stołowymi owocowych muesli i 2 włoskimi orzechami, 1 gruszka,
  • II śniadanie: 1 kawałeczek pieczywa pełnoziarnistego, mała część twarożku chudego, 5 sporej wielkości rzodkiewek, trochę kiełków słonecznika,
  • Obiad: bitki wołowe z kaszą i burakami,
  • Podwieczorek: sałatka: pokrojone 1 średniej wielkości jabłko i dużą mandarynkę należy wymieszać skropić sokiem z cytryny. Połączyć to dokładnie z 1 małą uprażoną na patelni łyżeczką pestek z dyni,
  • Kolacja: 1 kawałeczek pieczywa pełnoziarnistego, 1 ugotowane na miękko lub twardo jajko, 2 cienkie plastry chudej wędliny, połowa średniej wielkości papryki, 1 niewielki ogórek.

Dzień III

  • Śniadanie: 1 opakowanie serka light wymieszanego z różnymi ziarnami (150 g), 1 kawałek pumpernikla, 1 suszona figa i morela, 1 mała łyżeczka miodu,
  • II śniadanie: 3 małe kawałeczki grejpfruta, 1 średniej wielkości kiwi, połowa niewielkiej pomarańczy, 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu bez dodatku cukru,
  • Obiad: tuńczyk z warzywami,
  • Podwieczorek: 2 suszone śliwki, 1 plasterek ananasa,
  • Kolacja: sałatka z jajkiem i grzankami.

Przepisy dań spożywanych w diecie na dobry humor


Kurczak w glazurze z brokułami i ryżem

Składniki

  • 15 dag fileta z kurczaka
  • 1 mała łyżeczka musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • Trzecia część soku z cytryny
  • Otarta skórka cytrynowa
  • 0,5 dużego ząbka czosnku
  • Pieprz do smaku według uznania
  • Duża garść brokułów
  • 1 mała łyżeczka sezamu
  • 0,5 torebki ciemnego ryżu.

Przygotowanie:

  • Filet z kurczaka należy naciąć 3 razy.
  • Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj w niskim naczyniu z pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową oraz miodem. Natrzyj tą masą mięso i pozostaw w misce na pół godziny.
  • Mięso wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około pół godziny.
  • Filet należy podawać z powstałym sosem, prażonym sezamem oraz brokułami blanszowanymi.

Sałatka z migdałami

Składniki

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 10 dag ogórka
  • 1 łodyga naciowego selera
  • 1 niewielka cebula
  • 2 dag białego sera
  • 10 migdałów
  • 1 zbożowy sucharek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Parę liści kolendry świeżej
  • 1 łyżka stołowa rzeżuchy

Przygotowanie:

  • Migdały smaż przez około 3 minuty na oliwie z oliwek, aż do złotego koloru.
  • Wyłóż je na ręcznik papierowy, osusz i posiekaj na większe kawałki.
  • Cebulę obierz i pokrój na krążki. Dodaj do niej selera, pomidory i ogórka. Wszystkie warzywa smaż na patelni przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  • Jarzyny zdejmij z ognia i połącz z resztą składników. Całość dopraw według uznania.
  • Po przełożeniu na talerz, sałatkę oprósz białym twarogiem oraz migdałami. Na koniec skrop ją sokiem z cytryny.
  • Sałatkę tą należy podawać razem z sucharkiem.

Bitki wołowe z kaszą i buraczkami


Składniki

  • 10 dag polędwicy wołowej
  • 1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Parę łyżek nietłustego bulionu
  • Liść laurowy
  • 50 g gryczanej kaszy (połowa woreczka)
  • Około 7 malutkich konserwowych buraczków
  • 3 konserwowe ogórki
  • 0,5 łyżki stołowej oliwy, sok z cytryny
  • Posiekany drobno koper
  • Zioła, przyprawy do smaku według uznania

Przygotowanie:

  • Pokrój polędwicę na plastry i rozbij je na cienko tłuczkiem. Delikatnie je skrop odrobiną soku z cytryny i zostaw na jakiś czas w zimnym miejscu.
  • Następnie tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na patelni na małej ilości tłuszczu.
  • Dodaj do tego liść laurowy, podlej bulionem i duś na małym ogniu.
  • W tym czasie utrzyj buraczki na tarce, połącz je z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem, oliwą zieleniną i przypraw.
  • Kaszę ugotuj na sypko i podawaj razem z mięsem.

Tuńczyk z warzywami

Składniki

  • 15 dag fileta z tuńczyka
  • Połowa niewielkiej cukinii
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 mała łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki stołowe kuskusa

Przygotowanie:

  • Tuńczyka i oliwę z oliwek przełóż do foliowego woreczka. Tuńczyk powinien być dobrze natarty. Zostaw go w chłodnym miejscu na pół godziny.
  • Obierz i przekrój w pół cukinię. Usuń gniazda nasienne.
  • Następnie paprykę i cukinię pokrajaj na drobną kosteczkę. Połącz je z natką pietruszki raz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku według uznania i pozostaw na jakiś czas.
  • Tuńczyka przełóż na ruszt, oprósz warzywami marynowanymi. Grilluj go przez około kwadrans.
  • Tak przygotowanego tuńczyka należy podawać z kuskusem.

Sałatka z jajkiem i grzankami

Składniki

  • Ugotowane na twardo 1 jajko
  • 1 spory pomidor
  • 0,5 bułki grahamki
  • Parę listków sałatki zielonej
  • 15 dag małej wielkości pieczarek
  • 0,5 małej łyżeczki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Przyprawy, zioła do smaku według uznania

Przygotowanie:

  • Bułkę pokrój na małe cząstki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni do momentu uzyskania złotego koloru.
  • Ugotowane jajko pokrój w drobne kawałeczki, pomidora w ósemki, a pieczarki w cienkie plasterki. Sałatę zielona natomiast rękami porwij.
  • Wszystko razem ze sobą połącz, dodaj pozostałe składniki, a na koniec przypraw do smaku.
Comments