diety‎ > ‎

Dieta grup krwi

Wszystkie osoby, które szukają programu żywieniowego dopasowanego do indywidualnych potrzeb organizmu, powinny zainteresować się niezwykle skutecznym i bezpiecznym planem, jakim jest dieta zgodna z grupą krwi. Nie istnieje jedna, uniwersalna metoda, która pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy przy jednoczesnym korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Krew jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na samopoczucie, odporność na stres i zapotrzebowanie na takie a nie inne produkty. Dlatego oczywiste jest, że warto wybrać dietę, która jest idealnie dopasowana do naszej grupy krwi.

Dieta grup krwi jest programem żywieniowym będącym odpowiedzią na potrzeby naszego organizmu. Plan ten opracowało dwóch lekarzy (ojciec i syn) - James oraz Peter D’Adamo. Ich metoda w krótkim czasie zdobyła uznanie nie tylko dietetyków i ekspertów żywieniowych, lecz także osób, które ją zastosowały.

Zgodnie z założeniami diety grup krwi, ludzie dzielą się na reprezentantów grupy 0, A, AB oraz B. Dla osób przyporządkowanych do danej kategorii, istnieje szereg produktów wskazanych, zakazanych i neutralnych. Stosowanie diety zgodnej z grupą krwi jest niezwykle proste – spożywamy produkty polecane i obojętne, zaś unikamy zabronionych. Program będzie tym skuteczniejszy, im bardziej restrykcyjnie będziemy podchodzić do powyższego założenia.

Dieta zgodna z grupą krwi pomoże nam nie tylko zrzucić zbędny tłuszczyk, lecz także utrzymać nową wagę bez wystąpienia efektu jojo. Metoda ta nie skupia się tylko i wyłącznie na poprawie naszej figury – jej stosowanie dla wielu osób stanowi właściwie zdrowy sposób odżywiania i życia. Ponieważ założenia diety uwzględniają skłonność do zapadania na charakterystyczne dla danej grupy krwi choroby, jej stosowanie umożliwia nam życie w zdrowiu poprzez unikanie popularnych schorzeń, zarówno tych niegroźnych, jak i wyjątkowo poważnych.

Dieta krwi

Jak jednak, dzięki metodzie lekarzy D’Adamo, możliwa jest utrata zbędnych kilogramów? Odpowiedź jest prosta – ograniczamy lub zupełnie wykluczamy z naszego menu produkty źle trawione i toksyczne, które w przeciwnym razie powodowałyby odkładanie się tłuszczu w naszym ciele. Dieta zawiera wszelkie niezbędne składniki odżywcze i jest prawidłowo zbilansowana, dzięki czemu tracimy na wadze stopniowo, lecz z długotrwałym efektem. Warto także dodać, że program żywieniowy zgodny z daną grupą krwi pozwala na dłużej zachować młodość i sprawność poprzez spowolnienie procesów starzenia.

Omówiona tutaj dieta jest z pewnością godna uwagi każdego człowieka, zarówno osób młodych jak starszych, pracujących umysłowo czy też fizycznie. Nie tylko pozwala wypracować i utrzymać wymarzoną sylwetkę, lecz także poprawia samopoczucie, wygląd i zdrowie. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi zaleceniami dotyczącymi poszczególnych grup krwi.

Dla większości z nas fakt istnienia związku między grupą krwi i dietą jest czymś zupełnie nowym.

„To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego” – dr Peter J. D’ Adamo.

Grupy krwi oznaczył w 1901 roku austriacki lekarz Karl Landsteiner, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Do dziś podstawowe grupy krwi to A, B, 0 i AB.

W Europie Środkowej najwięcej osób posiada grupę A - około 44 proc. Zaraz po nich plasują się przedstawiciele grupy 0 – 42 proc., potem jest grupa B – 10 proc. i na końcu grupa AB – 4 proc.

W/g Petera J. D’Adamo różnorodność grup krwi jest spowodowana występującymi w dawnych czasach migracjami ludności.

Człowiek pierwotny zamieszkiwał Afrykę i tam powstała najstarsza grupa krwi „0″.
Podczas gdy człowiek zamieszkiwał rejony dzisiejszej Sahary istniała tylko ta jedna grupa krwi, a głównym składnikiem pożywienia było mięso upolowanych zwierząt. Wskutek wyczerpania zasobów łowieckich doszło do ekspansji w kierunku Europy i Azji. Osiadłe na północy ludy po pewnym czasie zmuszone były zająć się zbieractwem i rolnictwem, ponieważ i tu wyczerpały się zapasy zwierzyny.Na bazie wyżywienia roślinnego powstała grupa krwi „A”, która w zasadzie najlepiej przystosowana jest do odżywiania wegetariańskiego.

W wyniku dalszych wędrówek z Europy na wschód doszło do zasiedlenia obszarów obecnych Indii i Pakistanu, gdzie głównym pożywieniem było mięso, produkty mleczne oraz upraway. Na tych terenach powstała grupa krwi „B”.
Na skutek mieszania się ludności z grupami „A” i „B” powstała najmłodsza grupa krwi „AB”.

Każda z istniejących grup krwi rozwijała się w różnych warunkach i diametralnie różniło się ich pożywienie, dlatego obecnie osoby posiadające określoną grupę powinny stosować dietę taką jak ich przodkowie.

Grupa krwi jest kluczem do działania całego układu odpornościowego. Kontroluje ataki wirusów, bakterii, różnych infekcji, związków chemicznych, stresu i wielu innych intruzów mogących naruszyć układ immunologiczny.

Postępując zgodnie z dietą dla grup krwi można:

- uniknąć wielu powszechnych infekcji, wirusów, pasożytów,
- utrzymywać wagę lub obniżać ponieważ organizm sam będzie wyzbywał się toksyn i tłuszczów,
- zwalczać choroby zagrażające życiu ( rak, choroby sercowo naczyniowe, cukrzyca, niewydolność wątroby),
- unikać wielu czynników, które powodują gwałtowne pogarszanie stanu komórek, i w ten sposób spowalniać proces starzenia.

Dieta dla grupy krwi nie jest panaceum ale jest to droga do odtworzenia naturalnych funkcji obronnych układu odpornościowego, właściwego metabolizmu i oczyszczenia krwi.

Spożywanie produktów niewskazanych dla danej grupy może mieć szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie ze względu na obecność tzw. lektyn. Są to glikoproteiny wykryte stosunkowo niedawno na powierzchni komórek odpowiedzialne za łączenie się np. bakterii lub wirusów z błonami komórek różnych tkanek.

W pożywieniu występują wolne lektyny, które po przedostaniu się do krwi powodują aglutynację (zlepienie) czerwonych krwinek. Dochodzi do tego gdy człowiek zjada niezgodne z grupą krwi pożywienie np. osoby z grupą „A” spożywając mięso wieprzowe dostarczają szkodliwe dla siebie lektyny, ponieważ są stworzone do wegetarianizmu. Żywnościowe lektyny mogą reagować z receptorami powierzchniowymi białych krwinek powodując ich nadmierne namnażanie co prowadzi do leukocytozy.

Dieta dla Twojej grupy krwi wymaga także odpowiedniej ilości witamin, soli mineralnych i ziół, które mogą wzmocnić skuteczność diety.