diety‎ > ‎Dieta cukrzycowa‎ > ‎

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca jest zespołem nieprawidłowości biochemicznych, które powodują zaburzenia w przemianie dostarczanych wraz z pożywieniem cukrów, skrobi i węglowodanów. 

Wynikiem tego jest wzrost poziomu cukru we krwi. Może to prowadzić do udaru mózgu, chorób nerek, chorób serca, czy też utraty wzroku. Najszybciej pojawiają się takie oto objawy cukrzycy: ciągłe pragnienie i spadek masy ciała, oraz nadmierne wytwarzanie moczu. Zaawansowana choroba charakteryzuje się bardzo wysokim, w moczu i we krwi, poziomem glukozy. 

Nieprawidłowe funkcjonowanie wysepek trzustkowych, które nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny, hormonu sterującego procesami spalania glukozy, wywołuje cukrzycę typu I (wieku młodzieńczego).

Zwykle u dorosłych pojawia się cukrzyca typu II, która raczej nie wywołuje charakterystycznych objawów. Trzustka wytwarza wtedy odpowiednia ilość insuliny, jednak jej działanie jest nieskuteczne. Choroba ta może prowadzić do poważnych schorzeń, dlatego szybko musi być leczona. Prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II jest prawie dwukrotnie większe u kobiet niż u mężczyzn. Jednym z głównych czynników jest otyłość, którą mają prawie wszyscy chorzy. Dlatego powstała właśnie dieta cukrzycowa, która zmieni tryb życia i sposób odżywiania chorego. 

Jeśli do codziennej diety wrzuci się większą ilość ryb, to można zapobiec wystąpieniu cukrzycy. Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek, oleju z awokado, również wpływa korzystnie na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka tłuszczu nie powinna jednak przekraczać 25 % zapotrzebowania organizmu na energię. 

Wydzielanie insuliny przez trzustkę zwiększa chrom, a zbyt mała jego ilość prowadzi do gorszej tolerancji glukozy. Źródłem naturalnego chromu są drożdże piwne, ostrygi, brokuły, chleb pełnoziarnisty, przyprawy i zioła (kurkuma, kozieradka). 

Niski poziom magnezu też zwiększa ryzyko chorób związanych z cukrzycą. Magnez obniża też ciśnienie krwi i zwiększa skuteczność działania insuliny u osób starszych. Znajduje się on w pełnych ziarnach zbóż, otrębach pszennych, morelach i bananach. 

Witamina E ułatwia wykorzystanie insuliny osobom chorym na cukrzycę typu II. Znajduje się ona w pełnych ziarnach zbóż, migdałach, kiełkach pszenicy, awokado, orzechach, olejach roślinnych (kukurydzianym, słonecznikowym, arachidowym).

Witamina B6 pirydoksyna, zapobiega zmianom dna oka, czyli retinopatii cukrzycowej, która jest główną przyczyną utraty wzroku u cukrzyków. Znajduje się ona w drożdżach piwnych, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, nerkach, wątrobie ziarnach soi i owsa, a także czarnych jagodach.

Allicyna zawarta w czosnku obniża także poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi zapobiegają składniki odżywcze, powoli uwalniane z potraw z fasoli, soczewicy, soi i grochu.

Dieta dla cukrzyka:
Ryba duszona w mleku (166 kcal):
- 150 g sandacza, lina lub szczupaka
- 1/3 szklanki słodkiego chudego mleka
- 50 g pomidorów
- 3 łyżki wody
- sól
- łyżka posiekanej natki 
Czyści, myje i soli się rybę, a następnie wkłada się ją do płaskiego rondla, skrapia wodą, obkłada cienkimi plasterkami pomidora i zalewa mlekiem. Dusi się powoli na słabym ogniu do wyparowania mleka i pokryciu się ryby złotą skórką. Sypie się natką przed podaniem. 

Sałatka z zielonego groszku (114 kcal):
- 50 g zielonego groszku z puszki
- 30 g jabłka
- łyżeczka majonezu
- 30 g kiszonego ogórka
- pół łyżeczki musztardy
- kwasek cytrynowy
- natka pietruszki
- cukier, pieprz, sól
Kroi się w kostkę składniki, dodaje się groszek, musztardę, przyprawy i majonez. Miesza się i posypuje zieleniną. 

Filet rybny pieczony (112 kcal):

- 100 g fileta z morszczuka
- pół łyżeczki oliwy
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
Posypać przyprawami filet. Patelnie beztłuszczową posmarować cienko oliwą, rozgrzać ją, położyć na nią filet i upiec (często go obracać łopatką, by nie przypalić).
Comments