diety‎ > ‎

Dieta bezglutenowa

Jest to dieta wskazana dla osób, które chorują na chorobę trzewną, celiakię, czyli chorobę glutenową. Glityna, czyli białko znajdujące się w różnego typu zbożach, wywołuje tą chorobę. Chory nie może spożywać produktów mających jęczmień, żyto, pszenicę, owies. Przekreślony kłos to znak produktów bezglutenowych na opakowaniu. 

Produkty zawierające te cztery zboża zastępuje się przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryżem, kukurydzą, prosem, gryką) i pokarmami na mączce ziemniaczanej.
Chory na tą chorobę musi pilnie przestrzegać tej diety.

Należy wzbogacać tą dietę bananami- najlepiej jeść 1 lub 2 na dzień. Jeśli boli brzuch dobrze jest zjeść banana, bo regeneruje on jelita i przez to sprawia, że chorzy poczują się dużo lepiej.

Na diecie tej można jeść:
- wszystkie wędliny i mięsa
- ryż, kukurydzę, soję, grykę
- tłuszcze i przyprawy
- jajka
- miód, cukier
- kakao, herbata, kawa
-warzywa i owoce
- sery żółte, śmietana, twarogi, mleko
- pieczywo, ciastka muszą być na bazie mąki kukurydzianej (nie mogą na mące zawierającej gluten)


Comments